Blog

Az hogy "rohanó világban élünk", már szinte meghaladott közhelynek számít. Emellett egyre többet hallhatjuk a "lelassulás" kifejezést, azt hogy érdemes egy kicsit lelassulni a mindennapjainkban... De mit is jelenthet ez?

Az olyan önmagukért végzett cselekedetek, mint a játék vagy a képi kifejezés, a rajzolás, a festés gyermekkorban elsődleges kommunikációs csatornát jelentenek – élményeinket, feszültségeinket gyerekként szavak helyett játékos és képi formában jelenítettük meg.

Az alkotás az anyagi és szellemi világ találkozásának tere. Minden művész hozott anyagból dolgozik, minden egyes kép ennek a hozott anyagnak egy másfajta anyaggal létrehozott imitációja. De mégis hogyan kapcsolódik össze az alkotás és a valóság? A vizuális alkotások létrejöttével, befogadásával és lehetséges értelmezéseivel foglalkozik a művészetpszichológia tudománya. A képzőművészet-terápiában az alkotás közvetítő csatornaként van jelen, amely ha nem is feltétlenül az alkotó tudattalanjába, de az ő világába (valóságába) enged betekintést.
A szülőktől való függetlenedés a felnőttkor egyik nagy feladata – ha nem egy élethosszig tartó feladat. Sokszor lehet, hogy mindez csak látszólag történik meg, párkapcsolatunkban viszont ez hamar felszínre kerülhet. Mit is tehetünk, amikor azt vesszük észre, hogy a kapcsolatunkban nehézségeket, konfliktusokat okoz az, hogy párunk a kelleténél szorosabb viszonyt ápol a szüleivel? Elköltözünk a szülői házból (ami egy hatalmas lépés!), munkába állunk, netán megházasodunk – de vajon mindezzel valóban biztosítottuk a helyünket a felnőtt világban?
A meglehetősen trendi elnevezésű (valójában több évezredes gyökerekkel rendelkező) autogén tréning nem más, mint a relaxáció egyik formája, és a stresszcsökkentés bizonyítékokon alapuló módszere. Könnyen elsajátítható, egymásra épülő gyakorlatok segítségével tehetünk mi magunk mind testi, mind pszichés ellazulásunkért, egészségünkért. Mindezt kezdetben az erre kiképzett terapeuta segítségével, majd a mindennapokba fokozatosan beépítve, önállóan gyakorolva. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az elsajátítást követően - sőt már a tanulási folyamat során is – a gyakorló személy önmagát „relaxáltatja”.
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.