Bemutatkozás
Horváth Gabriella, tanácsadó szakpszichológus, képzőművészet-terapeuta vagyok.

Megoldásfókuszú szemlélettel dolgozom: klienseimmel célokban és megoldásokban gondolkodunk.

Célom, hogy a hozzám fordulókat segítsem saját választási lehetőségeik felismerésében, erősítsem a döntéshozás, a felelősségvállalás képességében - abban, hogy aktívan alakíthassák saját életüket. Meggyőződésem, hogy szabad választásunk átélése önmagában egy olyan erőforrás, amely hozzásegít az élettel való elégedettség, hatékonyság érzéséhez - legyen szó kritikus, megterhelő élethelyzetekről vagy a mindennapokról.

Szeretek új dolgokat tanulni, és a folyamatos tanulást a szakmám mellett a mindennapokban is fontosnak tartom. Úgy gondolom, hogy minden egyes új nap egy újabb lehetőség a tanulásra, akár saját magunkról is. Az már csak segítség, ha mindehhez plusz eszközöket kapunk a kezünkbe. Ez az, amiben szívesen segítek.

A következő témákkal fogadom klienseimet (18 év felett):
stresszkezelés, öngondoskodás, érzelemszabályozás, relaxációs technikák elsajátítása
önértékelés, önbizalom kérdései
útkeresés, pályaválasztási, életpályával kapcsolatos kérdések
önérvényesítés, konfliktus-kezelés, szociális kompetenciák fejlesztése
megoldáskeresés életvezetési nehézségek és élethelyzeti krízisek esetén
enyhébb szorongás kezelése
stresszel összefüggő panaszok enyhítése
prevenció, egészségmegőrzés

Szakmai hátterem

Az ELTE pszichológia szakán szereztem diplomát 2010-ben, egészségpszichológia szakirányon, majd a Pécsi Egyetemen 2014-ben vettem át művészetterapeuta diplomámat (képzőművészeti szakirányon). 2018-ban tanácsadó szakpszichológus végzettséget szereztem (ELTE, krízistanácsadás szakirány). 

Eddigi munkáim során változatos területeken és sokféle korosztállyal dolgoztam együtt: pszichológusként általános iskolás gyerekekkel, családjaikkal és pedagógusaikkal, kórházi önkéntesként neurológiai sérültekkel és daganatos betegekkel. Művészetterapeutaként klinikai területen, felnőtt korú mentális betegekkel dolgoztam, az egyéni munka mellett tematikus és művészetterápiás csoportokat vezettem.

További képzettségeim:
A Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület Autogén Tréning képzését elvégezve relaxációs terapeuta képzettséget szereztem (2017). Részt vettem a Solutionsurfers Magyaroroszág ’Megoldásfókusz Mindenkinek’ tréningsorozatán (2015), valamint a Hősök Tere Projekt tréningjén (2014). A Magyar Hipnózis Egyesület szervezésében elvégeztem a SASOK – Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus Orvoslásban képzést (2010).

Sajátélményt, önismeretet családterápiás, művészetterápiás, traumafókuszú valamint élményalapú módszerekben szereztem.

Alkalmazott módszerek

Megoldásfókuszú tanácsadás
A megoldásfókuszú szemléletben problémák és akadályok helyett célokban és megoldásokban gondolkodunk. A közös munka egyik célja és eszköze is egyben: erősíteni a klienseimet azokon a területeken, amik(ben) már jól működnek. Segíteni őket abban, hogy a már elért eredményeiket, elsajátított készségeiket, saját értékeiket meglássák, tudatosítsák, másokkal is megláttathassák. Erre utal a megoldásfókuszú szemléletben alkalmazott WOWW (Working On What Works – Azon és azzal dolgozni, ami már működik) kifejezés is.

Művészetterápia
Az alkotás folyamatában - miközben a semmiből hozunk létre valamit -, felnőttként is megélhetjük, akár újra felfedezhetjük saját teremtő erőnket. Ezen túl a vizuális támogatás segíthet egy adott probléma-helyzetben „képbe kerülni”, megajándékozva saját magunkat a nézőpontváltás lehetőségével.

A képek világa a művészetterápiában mint közös nyelv van jelen, amivel és amiről ténylegesen is lehet beszélni, érzelmeket, élményeket, belső tartalmakat megjeleníteni. Mindemellett a rajzolás és festés, a gyurmázás a stresszoldás egyik hatékony eszköze, az alkotás a kreativitás- és személyiségfejlesztés kiváló kiegészítője is lehet. A művészetterápiás foglalkozásokon való részvételnek nem feltétele a művészi tehetség vagy jártasság, a cél sokkal inkább az érzéseink, belső állapotunk kifejezése.

Relaxáció (autogén tréning)
Az autogén tréning (AT) a relaxáció egyik formája, és a stresszcsökkentés bizonyítékokon alapuló módszere. Könnyen elsajátítható, egymásra épülő gyakorlatok segítségével tehetünk mi magunk mind testi-lelki ellazulásunkért, egészségünkért.

Az AT-relaxáció bizonyítottan jótékony hatásai többek közt a következők:
◦ csökkenti az izomfeszülést, ezáltal a testi és pszichés ellazulást segíti
◦ megkönnyíti az elalvást, javítja az alvás minőségét
◦ csökkenti a fejfájásos tüneteket
◦ javítja a koncentrációt
◦ segít a szorongás oldásában
◦ növeli az énhatékonyságot, hiszen egy eszközt kapunk a kezünkbe, mellyel nap mint nap gondoskodhatunk jóllétünkről.

Az autogén tréning csoportos és egyéni formában is elsajátítható egy 12 alkalmas folyamatban, melynek során a relaxáció tanulása mellett önismereti gyakorlatokat és művészetterápiás eszközöket is használunk.

A pszichológiai tanácsadás kereteibe nem tartozik a klinikai problémák, pszichiátriai betegségek kezelése. Ilyen esetekben továbbirányítás történik a megfelelő szakemberekhez (klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichiáter).
Krízishelyzetben, a nap 24 órájában ingyenesen hívható telefonszám: 116-123 (Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ)).
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.